Freelancer? Zo voer je een goed gesprek met een potentiële opdrachtgever!
Hoe bereid je je als freelancer optimaal voor op een gesprek met potentiële opdrachtgevers? We delen waardevolle tips over het bepalen van je toegevoegde waarde, het stellen van positief-kritische vragen en het vinden van de perfecte match tussen jou en je opdrachtgever.
Als Interim Professional krijg je vaak te maken met last-minute opdrachten. Veel urgentie dus, waardoor je voor zo’n organisatie veel kunt betekenen. Maar om die uitdagende opdracht gegarandeerd binnen te halen, blijft een goede voorbereiding op het gesprek belangrijk. Omdat we ons met Networklink op de Freelance Digital Professional richten, hebben we speciaal voor deze groep tien belangrijke tips waarmee jij je goed voorbereidt op je gesprek!
Dit artikel in het kort
1. Bedenk hoe je toegevoegde waarde kunt leveren
Twee vragen die jij jezelf absoluut moet stellen voordat je het gesprek ingaat: wat zijn mijn huidige skills en wat kan ik voor dit project betekenen? Door dit antwoord paraat te hebben tijdens het gesprek, bereid je jezelf goed voor én laat je zien dat je gemotiveerd bent om aan de slag te gaan. Want dat is waar een opdrachtgever naar zoekt!
Naast je skills is het ook goed om een of meerdere aandachtspunten (zwakke punten) van jezelf te kunnen verwoorden. Het liefst een aandachtspunt dat ook een positieve kant heeft. Zoals: door mijn ongeduld ga ik soms te snel, maar krijg ik ook snel zaken voor elkaar.
2. Stel positief-kritische vragen
Door tijdens het gesprek positief-kritische vragen te stellen, laat je zien dat je proactief en oplossingsgericht bent. Kortom, je laat je kwaliteiten zien. Maar hoe kom je tot deze kritische vragen?
Onderzoek de bedrijfswaarden
Onderzoek waar het bedrijf voor staat en wat er speelt. Analyseer bijvoorbeeld de waarden van het bedrijf en de communicatie hierover. Stel, een bedrijf noemt zichzelf innovatief, maar je ziet dit nergens terug in de berichtgeving. Je kunt in het gesprek positief-kritische vragen stellen over hoe het bedrijf hieraan kan werken.
Analyseer de propositie en doelgroepen
Het is belangrijk om de propositie van het bedrijf te analyseren. Geheid dat je de vraag krijgt: wat weet je over ons bedrijf? Zorg er dus voor dat je goed voorbereid bent en dat je weet wat het bedrijf doet. Bedenk ook dat een bedrijf vaak niet één doelgroep heeft. Er is bijvoorbeeld een eindgebruiker, maar veel bedrijven hebben ook distributeurs of affiliate programma’s. Vraag hiernaar en zorg ervoor dat je achterhaalt wat de verwachtingen zijn van het bedrijf ten aanzien van deze doelgroepen.
Begrijp de customer journey en de ervaring van de klant
Voor veel Digital Professionals is het belangrijk om in de rol van de klant te zitten. Onderzoek daarom de customer journey en hoe het merk door klanten ervaren wordt. Hierdoor begrijp je (hopelijk) de behoeften van de klanten en kun je in het gesprek met gerichte oplossingen komen.
3. Breng de marketingactiviteiten van de organisatie in kaart
Voor Digital Marketeers is het belangrijk om de marketingactiviteiten van de organisatie in kaart te brengen. Speur daarom rond op de website van de organisatie, social media en in Google. Waar kun je op letten?
Check de website
De website van een organisatie moet een goede indruk maken. Het is het visitekaartje van de organisatie en vaak gericht op het genereren van omzet of leads. Kijk daarom goed naar de opzet van de website, de inhoud en de gebruiksvriendelijkheid. Wat staat al goed en waar zie jij verbeteringen?
Consistentie op social media
Zoek op social media naar de consistentie van gedeelde informatie. Consistentie zorgt ervoor dat het merk overal hetzelfde wordt beleefd. Kijk ook naar de frequentie van posts en of deze goed aanslaan bij de doelgroep.
Onderzoek SEO en SEA
Onderzoek hoe het bedrijf scoort op SEO en SEA. Wat zijn belangrijke zoektermen? Bereikt de organisatie goede organische posities in Google? Analyseer de content en bekijk of deze relevant is voor de doelgroep. Dit geeft je ook direct een beter beeld van de marketingstrategie van de organisatie.
4. Zoek naar de match tussen jou en je opdrachtgever
Vergeet niet dat een gesprek met een potentiële opdrachtgever niet alleen draait om wat jij te bieden hebt, maar ook om wat die organisatie jou te bieden heeft. Praktisch gezien: welke kwaliteiten kun je leren bij deze organisatie? Welke sector kun je ontdekken? En met welke mensen kom je in contact zodat je netwerk uitbreidt?
Check ook of de waarden van het bedrijf overeenkomen met jouw eigen waarden. Een match op dit gebied zorgt er namelijk voor dat je je beter kunt identificeren met de organisatie. Het is ook belangrijk om een persoonlijke klik te hebben met je potentiële opdrachtgever. Een goede chemie zorgt ervoor dat de samenwerking soepel verloopt en dat je je op je gemak voelt binnen het team. Bovendien zal een opdrachtgever jou eerder zien als een betrouwbare en prettige partner zodra jullie een klik hebben. Dit resulteert regelmatig in een succesvolle en langdurige samenwerking
In de roze kader hierboven lees je dat een goede klik voor veel Interimmers een belangrijke factor is bij het aannemen van een nieuwe opdracht. Probeer daarom tijdens het gesprek oprechte interesse te tonen in de opdrachtgever en zijn of haar bedrijf. Stel vragen over de organisatiecultuur en de werkwijze van het team. Maak ook non-verbaal contact. Hopelijk ontstaat er zo een ontspannen gesprek, want een klik werkt namelijk twee kanten op.
5. Geef de opdrachtgever het gevoel dat je ‘het probleem’ gaat oplossen
Voor ons een van de belangrijkste tips: geef de opdrachtgever het vertrouwen dat jij hét probleem komt oplossen. Dit vergt tijdens het gesprek om een specifieke mindset en opstelling:
- Stel je energiek op met een proactieve houding
- Luister goed naar de opdrachtgever en probeer je in te leven zijn zijn of haar situatie
- Maak duidelijk dat je begrijpt waar de opdrachtgever naar op zoek is en vertel hoe jij denkt hier aan bij te kunnen dragen
- Vertel over je expertise waarmee je tot goede oplossingen komt
- Laat merken dat je goed kunt samenwerken om zo het beste resultaat te behalen
Door je op deze manier op te stellen krijgt je gesprekspartner het vertrouwen dat jij de aangewezen persoon bent voor de opdracht!
6. Stel voor jezelf een checklist op voor de perfecte voorbereiding
Wil je de volgende keer sneller klaar zijn met de voorbereiding? Dan is het goed om voor jezelf een checklist op te stellen waar je onderzoek naar moet doen voor je op gesprek gaat bij de potentiële opdrachtgever. De ideale voorbereiding verschilt namelijk per professie. Voor een Digital Marketeer zal het marketingonderzoek er anders uitzien dan voor een E-commerce Specialist. Als je weet waar je naar moet zoeken, dan kun je snel de benodigde informatie vinden en binnen een uur een kwalitatieve analyse maken. Dit alles helpt bij het goed kunnen verwoorden van je eigen toegevoegde waarde en je bijdrage aan de organisatie.
Vier afsluitende tips waarmee je extra opvalt!
7. Maak je ervaring zichtbaar met een portfolio
Een portfolio is superhandig voor freelancers met veel creatieve output, zoals designers of content creators. Door je beste werk te laten zien, krijgt de opdrachtgever een indruk van wat je aan ervaringen en kwaliteiten in huis hebt.
Heb je een beroep waarbij minder creatieve output komt kijken, maar waarbij het bijvoorbeeld draait om data-analyses of om een managementfunctie, dan is het evengoed slim om een beeld te schetsen van je ervaringen. Vertel bijvoorbeeld over hoe je met data-analyse het marketingteam effectief hebt ondersteund bij campagnes en wat voor positief effect dit heeft gehad op het eindresultaat. Of beschrijf hoe je als manager hebt samengewerkt met je team om bepaalde doelen te bereiken, welke marketingstrategieën je hebt geïmplementeerd en hoe je hebt bijgedragen aan de groei van opdrachtgevers.
Als het goed is, vertel je enthousiast over je ervaringen waardoor je gedrevenheid wordt getoond. Dit maakt je extra aantrekkelijk voor opdrachtgevers die op zoek zijn naar die ene freelancer met de juiste vaardigheden!
8. Toon interesse voor de branche
Het werkt in je voordeel als je ten minste basiskennis hebt over wat er in de branche speelt waarin de organisatie actief is. De opdrachtgever ervaart zodoende dat je betrokken bent.
9. Overschat jezelf niet
Nog een tip die we je willen meegeven: overschat jezelf niet. Het is goed om te weten waar je goed in bent en waarin je jezelf nog verder kunt ontwikkelen. Op die manier blijf je jezelf verbeteren en bijdragen aan het succes van de organisatie.
10. Spar met je tussenpersoon
Voor ons als Networklink is het eveneens belangrijk om de juiste persoon op de juiste plek te plaatsen. Daarom spreken wij iedere Interimmer altijd eerst persoonlijk voordat we diegene voorstellen bij de opdrachtgever. Tijdens die gesprekken stomen wij onze kandidaten ook altijd persoonlijk klaar voor het gesprek. Doe hier je voordeel mee. Dit is unieke kennis waarmee je ultiem voorbereid het gesprek in gaat.
Tot zover alle tips! Hopelijk ben je nu helemaal klaargestoomd om een onvergetelijke indruk te maken op je potentiële opdrachtgever én krijg je zelf een goed beeld van de organisatie. Ga ervoor en overtuig die opdrachtgever dat jij dé aanwinst bent voor hun team. Veel succes!
Op zoek naar een nieuwe, uitdagende opdracht op Digital Marketing gebied? Of wil je de stap naar interim werk maken? Maak vrijblijvend een afspraak om kennis te maken door een berichtje te sturen naar: info@networklink.nl
Meer berichten
De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) heeft een enorme impact gehad op wervings- & selectiebureaus en interimbureau’s. Het eerste ...
In de wereld van werving & selectie speelt technologie een steeds grotere rol. Met name Artificial Intelligence (AI) veranderde ...
Als Interim Professional krijg je vaak te maken met last-minute opdrachten. Veel urgentie dus, waardoor je voor zo’n organisatie ...