3 AI-tools om het sollicitatiegesprek met je kandidaat te versterken!

 • 18 10 2023
 • 7,7
 • Annemieke Leek

AI ondersteunt je om net dat beetje extra uit het interviewgesprek met je kandidaat te halen. Of om achteraf in zo min mogelijk tijd je team bij te praten over de inhoud van het gesprek. Is je interesse gewekt? Lees dan verder en ontdek ook dit keer weer de 'techjuweeltjes' waarmee je die geschikte kandidaat selecteert.

Nieuwe collega’s werven draait niet alleen om het vinden van een competent persoon voor de functie, het gaat ook om iemand vinden die past bij jouw organisatie. Om zowel iemands ervaring als persoonlijkheid te doorgronden, is een goede voorbereiding op het interview belangrijk. Met tools op basis van kunstmatige intelligentie (AI) wordt deze klus een stuk makkelijker én sneller. Welke tools je kunt inzetten, belichten we in deze blog.

Dit artikel in het kort

 • ChatGPT wordt je nieuwe vriend in sollicitatievoorbereidingen! Het welbekende GPT is een superhandige assistent bij het voorbereiden én evaluaren van sollicitatiegesprekken met kandidaten.

 • De tool Fireflies wordt je nieuwe notulist. Het zet jouw interviews zorgvuldig om in tekst. Zo kun jij je concentreren op het gesprek en na afloop je collega’s snel bijpraten.

 • Futuristisch interviewen doe je met Deepbrain. Je kunt namelijk een avatar inzetten om het interview met een kandidaat af te nemen. En die avatar stelt ook nog eens door AI-gegenereerde vragen die helemaal zijn aangepast aan de gesprekspartner.

 • Maar blijf opletten terwijl je geniet van de technologische mogelijkheden. Vergeet niet om een kritische blik te werpen op de menselijke kant en de privacyaspecten van de kandidaat tijdens het gebruik van AI in gesprekken.

1. Vraag AI om effectieve interviewvragen

Onderdeel: vragen voorbereiden voor het interview met de kandidaat
AI-tool: ChatGPT
Kosten: gratis

Een grote kans dat jij tot de 1,5 miljoen mensen hoort die ChatGPT (hebben) gebruikt. Ondanks dat deze tool al veel bekendheid heeft, vinden we het belangrijk om in dit artikel te benadrukken hoe waardevol de functie is bij de voorbereiding van het sollicitatiegesprek met je kandidaat. Of het nu gaat om het opstellen van doelgerichte vragen, het verkrijgen van feedback op je eigen vragen of het evalueren van kandidatenreacties, ChatGPT kun je veelzijdig inzetten tijdens het hele interviewproces. Hieronder geven we je enkele tips met voorbeelden van handige prompts, de opdrachten die je aan GPT geeft.

Hoe je gerichte interviewvragen opstelt

Om alles uit het interview met je kandidaat te halen, kun je ChatGPT inschakelen voor de voorbereidingen. Maar voordat je begint, is het handig om deze AI-tool te trainen door je vacaturetekst in te laden. Zo geef je de richtlijnen mee voor het ideale profiel en weet GPT je optimaal te ondersteunen bij het bedenken van gerichte interviewvragen. Vergeet ook niet, wanneer je je verzoek invoert, om zowel het doel als de context van de vraag duidelijk te maken.

We geven hieronder enkele voorbeelden van prompts die je kunt geven aan GPT:

 • Ik wil graag een idee krijgen van hoe mijn kandidaat denkt en communiceert, welke vraag kan ik hiervoor stellen?
 • Ik wil graag voor [type functie] beroepsspecifieke vragen stellen. Welke voorbeelden heb je?
 • Welke onverwachte vraag kan ik stellen aan een kandidaat die solliciteert voor de vacature [functie] zodat ik een beeld krijg van hoe creatief en flexibel diegene is?

Toets je eigen bedachte vragen bij GPT

Als je bepaalde vragen in gedachten hebt maar niet zeker weet of ze effectief zijn, kun je GPT gebruiken om feedback te geven en ze te verfijnen. Een prompt kan zijn:

 • Kun je deze vraag analyseren en feedback geven over de effectiviteit ervan? Ik ben benieuwd hoe ik deze vraag kan verbeteren zodat deze duidelijker of effectiever wordt. De vraag is: ‘Wat vind je leuk aan je huidige baan?’

Krijg meer informatie over de sector of functie

Als je iemand interviewt voor een functie waar je niet volledig bekend mee bent, kan GPT je helpen met achtergrondinformatie en relevante details over de sector of functie.

 • Kun je me achtergrondinformatie en belangrijke details geven over [specifieke sector of functie]?

Evalueer samen met GPT de antwoorden van kandidaten

Na het interview kun je GPT gebruiken om je te helpen bij het analyseren van de antwoorden van de kandidaten. Dit kan vooral handig zijn als je twijfelt over bepaalde antwoorden. De opdracht die je aan GPT kunt geven:

 • Kun je dit antwoord dat ik heb gekregen tijdens een interview helpen analyseren en mij jouw inzichten geven? De kandidaat zei: [voeg het specifieke antwoord van de kandidaat hier in]. Wat vind je hiervan?

Dit haal je eruit:

 • Je bespaart tijd, omdat je zelf niet over vragen hoeft na te denken
 • Het levert wellicht vragen op die je zelf niet bedacht zou hebben
 • GPT bezit over veel kennis en kan daarom een breed scala aan vragen opstellen voor diverse functies en sectoren
 • GPT geeft aan neutraal te zijn. Dus omdat er geen emoties en vooroordelen bij betrokken zijn, kan de tool helpen bij het opstellen van objectieve vragen

Maar let op:

 • De vragen die GPT voorstelt kunnen soms te algemeen zijn en misschien niet perfect afgestemd zijn op de specifieke behoeften van je organisatie of de rol
 • Het is belangrijk om geen persoonlijke informatie over kandidaten in te voeren, omdat dit een inbreuk kan zijn op privacyregelgeving en vanwege ethische overwegingen
 • Vertrouw niet uitsluitend op GPT maar let ook op je eigen oordeel en ervaring

Van opname naar tekst

Onderdeel: een transcript maken van het interview met de kandidaat
AI-tool: Fireflies.ai
Kosten: vanaf 10 dollar per maand

Met Fireflies kun je video-interviews en opnames met je telefoon omzetten in tekst. En je kunt de tool instellen op Nederlands. Bovendien is het prettig dat je van de tekst automatisch samenvattingen kunt maken en filteren op belangrijke momenten tijdens het gesprek. Vergeet niet om, voordat je ermee aan de slag gaat, altijd toestemming aan de kandidaat te vragen om het gesprek op te nemen.

Dit haal je eruit:

 • Je bespaart tijd, omdat je zelf geen aantekeningen van het gesprek hoeft te maken en je kunt je volledig focussen op het gesprek
 • Het is een snelle manier om collega’s die een vervolggesprek met de kandidaat houden alvast een indruk te geven van jouw gesprek met de kandidaat. Zo gaan zij beter geïnformeerd het gesprek in en hoeven zij niet dezelfde vragen te stellen als jij
 • Fireflies integreert met diverse programma’s zoals Google Meet, Zoom en Teams
 • Je kunt filteren op specifieke onderwerpen voor als je terug wilt kijken of lezen hoe iemand reageerde op je vraag

Maar let op:

 • De geluidskwaliteit is belangrijk. Is de kwaliteit laag dan kan de nauwkeurigheid van het transcript tegenvallen
 • Geef je tijdens het gesprek bedrijfsinformatie prijs die niet voor iedereen bedoeld is, bedenk dan dat je deze informatie uploadt naar een AI-tool

3. Interview met een avatar: futuristisch of de nieuwe norm?

Onderdeel: het interview digitaal afnemen
AI-tool: Deepbrain
Kosten: vanaf 30 dollar per maand

Met Deepbrain kun je het interview af laten nemen door een virtuele assistent, een avatar. Als mooie toevoeging genereert de tool op basis van AI vragen die toegespitst zijn op de kandidaat. Deze tool gaat een stapje verder dan bovengenoemde twee, maar demonstreert de technische mogelijkheden. We zien deze tool daarom vooral als een aanvullend instrument en niet als vervanger voor het persoonlijk interview.

Dit haal je eruit:

 • Je gaat efficiënt te werk, omdat je tijd bespaart tijdens het interviewproces. Vooral in de beginfase
 • De tool biedt veel flexibiliteit, omdat het op ieder moment en vanuit elke locatie afgenomen kan worden

Maar let op:

 • Het menselijke contact is er niet wat, ten eerste, de mening van de kandidaat over jouw organisatie kan beïnvloeden. Ten tweede kun je subtiele kenmerken van de kandidaat missen
 • Een kandidaat kan vanwege persoonlijke redenen weigeren om een interview met een AI-tool aan te gaan
 • Er kunnen zorgen ontstaan over de privacy van de kandidaat. Hoe wordt bijvoorbeeld de data opgeslagen, gebruikt en geïnterpreteerd?
 • AI kan niet improviseren tijdens menselijke interacties zoals een mens dat kan, waardoor het gesprek wellicht geforceerd overkomt op de kandidaat

Vergeet niet: de mens blijft altijd de beste ’tool’

In de wereld van werving & selectie is het geweldig om te zien hoeveel AI-tools ons kunnen helpen bij het vinden van de juiste mensen voor onze teams. Ze stellen ons in staat om sneller en effectiever te werk te gaan. Maar laten we óók eerlijk zijn: hoewel AI ons superhandige inzichten geeft, is er niets dat het persoonlijke gesprek en onze eigen beoordelingsvermogen kan vervangen. Dus ja, omarm die slimme tools, maar vergeet niet dat aan het eind van de dag wij zelf de beste tool zijn die er is.

Wil je weten wat GoldenAI voor jou kan betekenen? Kijk op www.goldenai.nl of neem contact op via rick@goldenai.nl.

Deel dit bericht

Meer berichten