AROUND THE BLOCK: Interim CRM Campaign Manager

  • 24 03 2021
  • 5,3
  • Charlotte van Haaster

Around the block: “If someone is described as having been around the block, it means he is experienced, that he has been in a similar situation before, that he has worked on a similar task before, that he has skills acquired in previous similar circumstances. Someone who has been around the block knows what he’s doing.” (Urban Dictionary)

Rondje Zoetermeer met Ferry Willeijns

Meet Ferry Willeijns, onlangs gestart bij LeasePlan Digital als interim CRM Campaign Manager. Na zo’n 12 jaar aan bureauzijde gewerkt te hebben, waar hij als expert op het gebied van CRM campagnes opdrachten deed voor verschillende opdrachtgevers, merkte hij dat hij toe was aan meer verdieping. Voor hem een logische stap om zijn specialistische kennis te delen en interim werk te gaan doen. Hoe ervaart hij dit? Wij duiken dieper in zijn vakgebied CRM Campaign Management tijdens een “walk around the block” in Zoetermeer!

Waarom de stap naar interim?

Ik werk inmiddels zo’n 12 jaar als e-mail- en crm marketeer; altijd aan bureauzijde. Bij een bureau voer je werk uit dat een direct resultaat is van hoe sales jouw uren verkoopt. Je hebt weinig tijd om meer te weten te komen over de klant en om echt in de materie vast te bijten. Ik merkte dat ik steeds minder uitdaging vond in de opdrachten. Eigenlijk was ik al ondernemend bezig binnen die jaren in loondienst. Vorig jaar trok ik de stoute schoenen aan door mij in te schrijven bij de KvK en aan freelance opdrachten te beginnen. In december heb ik uiteindelijk mijn vaste baan opgezegd en met jullie hulp mijn eerste interim opdracht gevonden bij LeasePlan Digital.

Ineens is niets meer zeker en daar voel ik mij eigenlijk wel heel comfortabel bij. Ik heb meer vrijheid, flexibiliteit en tijd voor mijn kids. Nu is dat in tijden van corona niet heel onderscheidend, maar ik heb toch meer het gevoel dat ik zelf aan het roer sta, dat ik meer kan beslissen wat ik zelf wil doen en waar ik dit wil doen. Voorlopig ben ik lekker aan de slag bij LeasePlan, maar dat kan over een aantal maanden weer iets totaal anders zijn. Ineens heb ik de vrijheid om dit allemaal zelf te bepalen. Toch is dit een ander soort vrijheid dan bij losse freelance opdrachten. Je werkt namelijk gewoon mee in een team aan een project, volledig intern bij dat bedrijf. Je moet de organisatie, teams en structuur goed door hebben voordat je een beslissing kunt maken. Met de schaal van campagnevoering bij LeasePlan kom je niet weg met een freelance insteek.

Waar focus jij je op binnen Campaign Management?

Bij LeasePlan ben ik onderdeel van het marketing automation team met nog zes andere Campaign Managers die ieder eigen projecten begeleiden. Ik ben binnen mijn project verantwoordelijk voor het opleveren van verschillende marketing automation campagnes. Daarvoor heb ik veel overleg met de technische marketing automation specialisten, zij die alle technische kennis bezitten over Salesforce Marketing Cloud, en Copywriters, Business Analisten en Product Owners. Inmiddels zijn we in de afrondende fase beland en is het testen begonnen. Uiteindelijk zal de campagne globaal worden uitgerold naar de andere landen waar LeasePlan actief is. Een erg leuk en dynamisch wereldje natuurlijk, want ieder land heeft weer eigen systemen en data.

Ik focus mij voornamelijk op retentie campagnes; binnen dit vak ben ik opgegroeid. E-mail is naar mijn idee het beste retentiemiddel dat je kunt hebben. Vooral in de corona crisis is duidelijk geworden hoe erg bedrijven op hun klantenbestand leunen. En hoe benut je deze? Je gaat niet iedereen bellen of smsen, dus dan zijn e-mails nog altijd erg effectief. Het is belangrijk om onder de aandacht te blijven bij je klanten. Hiervoor hoeft heus niet iedere mail geopend te worden, maar je blijft op die manier wel binnen druppelen. Ik probeer uit alle contactmomenten zo veel mogelijk waarde te halen, dus meer klantgericht te mailen. Daarbij is het belangrijk te leren van het verleden en de data. Ik ben continu de voortgang van campagnes aan het monitoren. Iedere dag zie ik dat campagnes beter en beter worden, dat is natuurlijk heel gaaf.

Groeitip?

Een groei tip voor bedrijven op marketing automation gebied ziet er naar mijn mening tweeledig uit:

  1. Klantinzicht. Veel bedrijven hebben niet genoeg inzicht in hoe klanten zich bewegen door de organisatie heen. De focus ligt vaak op traffic en leadgeneratie, terwijl je ook over een waardevol klantenbestand bezit. Klanten gaan vervolgens naar de concurrent omdat je simpelweg geen (oprechte) aandacht aan hen besteed. Daar is altijd nog een wereld te winnen.
  2. Bewustwording van de waarde van het kanaal. Als er bijvoorbeeld sprake is van een retentiestrategie of e-mailmarketing strategie, dan is er vaak nog niet genoeg ondersteuning vanuit alle stakeholders. Iedereen wil zijn eigen product of project promoten, waardoor je terug gaat naar een nieuwsbrief waar niemand op zit te wachten. Daar is het de uitdaging van marketeers om te durven kiezen: klantbelang voor eigenbelang. Steek campagnes in vanuit klantperspectief. Niet langer sturen op wat voor jullie belangrijk is, maar waar de klant op zit te wachten.

Wat wel/niet doen als interimmer?

Het is belangrijk dat je direct goed je rol pakt. Dat klinkt als een open deur, maar je komt als interimmer binnen om iets op te lossen, iets wat met de resources die er tot dan toe waren niet lukte. Zorg dus dat je zo snel mogelijk snapt binnen welk domein jouw team zich bevindt en tot waar de verantwoordelijkheden strekken. Maak je borst nat voor een korte inwerkperiode en het neerzetten van een snel resultaat. Gelukkig heb ik bij LeasePlan het geluk gehad dat mij veel tijd werd geboden en dat ik een afgebakende opdracht kan uitvoeren.

Wat kun je beter niet doen als interimmer? Dat vind ik lastig te zeggen, maar doe vooral hetgeen waar je echt goed in bent en blijf kritisch. Een kritische blik hebben is misschien niet zo moeilijk, die heb ik zelf ook ontwikkeld aan bureauzijde. Maar het kan lastig zijn om in een team terecht te komen dat al vol speed bezig is en al een tijdje bij de organisatie werkzaam is. Op zulke momenten kritisch durven zijn moet je leren, zeker bij een eerste interimklus en binnen een corporate omgeving. Maar onthoud dat als je ergens niet direct uitkomt er altijd mensen zijn die je willen helpen. Schroom vooral niet om die hulp te vragen. Een interimmer moet namelijk zelf ook up to speed gebracht worden!

Ook de stap maken naar interim werk of benieuwd wat er zoal gebeurt binnen de digitale markt? Maak vrijblijvend een afspraak om kennis te maken door een berichtje te sturen naar: charlottevanhaaster@networklink.nl

Deel dit bericht

Meer berichten