Met deze 5 tips en tricks voer je een doortastend sollicitatiegesprek met een Interim Professional

 • 02 03 2023
 • 4,7
 • Annemieke Leek

Hoe vind je als opdrachtgever die ene Interim Professional die perfect is voor jouw digital vraagstuk? Laat je niet leiden door de eerste indruk, maar voer een goed gesprek.

De juiste interview-techniek is een belangrijk instrument voor een doortastend sollicitatiegesprek met een Interim Digital Professional. Met het stellen van slimme vragen achterhaal je de kwaliteiten en ambities van de Interimmer en vind je de specialist die je zoekt! Wij geven je tips voor die aanpak zodat je goed inzicht krijgt in de kandidaat die voor je zit.

Dit artikel in het kort

 • Een duidelijke opdrachtomschrijving is het startpunt van je zoektocht naar de juiste Interim Digital Professional

 • Een handige en veelgebruikte interview-techniek is de STARR-methode

 • Door de juiste, scherpe vragen te stellen achterhaal je iemands ambities en kun je de gedrevenheid goed inschatten

 • Maak ook zelf een goede indruk, want het draait niet alleen om wat jij als opdrachtgever van de kandidaat vindt

Start met een duidelijke opdrachtomschrijving

Het eerste, belangrijke waar je je op dient te focussen, is de opdrachtomschrijving. Met een onduidelijke omschrijving is het een fikse uitdaging om de juiste Digital Professional te vinden. Schrijf daarom helder uit wat ‘het probleem’ is dat opgelost moet worden en welke taken nodig zijn. Bedenk ook wat voor type persoonlijkheid bij je team past. Een goede match is belangrijk voor een lekker functionerend team!

Kwaliteiten achterhalen met de STARR-methode

Een veelgebruikte interview-techniek waarmee je perfect de kwaliteiten van een Interimmer achterhaalt, is de STARR-methode. STARR staat voor Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie en de techniek ziet er als volgt uit:

 1. Situatie: vraag de Interimmer naar een uitdagende situatie op werk
 2. Taak: wat was de taak van diegene in de situatie?
 3. Actie: welke actie heeft diegene ondernomen om de situatie op te lossen?
 4. Resultaat: wat was het uiteindelijke resultaat van de actie?
 5. Reflectie: wat had diegene – met de kennis van nu – anders aangepakt?

Met onder andere de taakgerichte vraag achterhaal je iemands specifieke werkervaring. En ook de ontbrekende ervaring wordt duidelijk. De reflecterende vraag laat goed zien of iemand zelfinzicht heeft. Al met al kun je de STARR-techniek goed gebruiken om ervaringen uit het verleden te achterhalen. Een goede voorspeller van toekomstig gedrag!

Maak gedrevenheid en enthousiasme zichtbaar

Als opdrachtgever zie je graag je Interim Professional met een volle dosis energie aan de slag gaan. Ga dus na of diegene gedreven en enthousiast is in zijn werk. Dit check je eenvoudig via een slim trucje: vraag wat diegene graag in zijn privéleven doet. Waar hij of zij warm van wordt. Op dat moment straalt diegene – als het goed is – en precies die uitstraling wil je ook zien als de Interimmer over werk vertelt. Ontbreekt het enthousiasme tijdens het gesprek over iemands werk en/of de potentiële opdracht? Trek dan niet te snel je conclusies, maar let wel op dit signaal.

Ambities die aansluiten bij je opdracht?

De meeste opdrachtgevers die wij spreken, vinden het belangrijk om een ambitieuze Interim Professional in te huren. Een handige vraag om te testen of degene voor je nog voldoende ambitie heeft, luidt als volgt:

Denk je in dat je volledig vrij spel in je carrière hebt, wat zou je het liefste willen bereiken?

Uit deze vraag kun je veel antwoorden halen. Uiteraard welke ambities de Interimmer nog heeft en ook of jouw opdracht aansluit bij die ambities. Nog een belangrijke: je merkt snel genoeg of je gesprekspartner nog plezier in zijn of haar werk heeft. Bovendien is de kans groot dat het antwoord tot aanvullende vragen, en dus meer inzichten, leidt.

Hoe zit het met de gangbare sollicitatievragen?

Uiteraard zijn er de meer gangbare en tevens belangrijke vragen die je kunt stellen tijdens een gesprek. Zoals ‘vertel eens wat over jezelf’ of ‘wat zijn je sterke punten?’. We gaan er vanuit dat je die zelf inmiddels kent. Met dit artikel geven we je daarom vooral die extra tips waarmee je een doortastend gesprek voert met de interim-kandidaat.

Maak ook zelf een goede indruk

Het draait natuurlijk niet alleen om wat jij van de kandidaat vindt, maar ook om wat de kandidaat van jou als opdrachtgever vindt! Vergeet daarom niet om een goede indruk te maken. Snel reageren is belangrijk, want bedenk: een Interimmer zonder opdracht heeft geen inkomsten. Tijd is geld! Dus heb je een goed gesprek gehad? Dan is het slim om binnen 48 uur te laten weten of je verder wilt met de kandidaat.

Voorselectie door ervaren recruiters

Het liefst zo snel mogelijk de juiste kandidaat op gesprek krijgen? Een bemiddelingsbureau kan je bijstaan in de voorselectie. Het voordeel is dat zo’n bureau een uitgebreid netwerk heeft en snel de juiste kandidaat met het gezochte specialisme kan vinden.

Bij Networklink vinden we het belangrijk om zorgvuldig te matchen tussen kandidaat en de opdrachtgever. Iedere kandidaat spreken we daarom ook persoonlijk. Zo bouwen we aan ons exclusieve netwerk van digital professionals, kunnen wij snel schakelen en opdrachtgevers verbinden met de beste kandidaten in de markt.

Wil je jouw digitale team uitbreiden? Neem dan contact op met Rick voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Bel Rick op 06 – 11 434 160 of stuur een e-mail naar rick@networklink.nl.

Meer weten over onze werkwijze? We leggen je graag meer uit over onze aanpak >>

Deel dit bericht

Meer berichten