6 non-verbale communicatietips waarmee je jouw sollicitatie naar een succes brengt

 • 28 10 2019
 • 2,8
 • vollesmaken

Bewust of onbewust: we sturen allemaal non-verbale signalen de wereld in. Een sollicitatiegesprek gaat niet alleen maar om het kunstje van de juiste vragen te kunnen beantwoorden, maar juist non-verbale communicatie kan jouw gesprek tot een succes maken. In dit artikel zetten we daarom belangrijke punten op een rijtje om je bewuster te maken van je non-verbale trekjes.

1. Eerste indruk

De eerste indruk die jouw gesprekspartner van je binnen krijgt wordt bepaald door je uiterlijk. Naast dat je er natuurlijk voor moet zorgen dat je er verzorgd uitziet, kun je ook wat onderzoek doen naar wat gebruikelijk is bij het bedrijf waar je mee in gesprek gaat. Dragen de meeste medewerkers een zakelijke outfit naar kantoor? Doe dit dan ook naar je gesprek. Je zorgt hiermee voor herkenning en laat zien dat je een goede match kunt zijn met de bedrijfscultuur. Andersom geldt dit ook. Overdressed naar je sollicitatie gaan bij een jong bedrijf waar sneakers en T-shirts de norm zijn, kan ook voor een ‘mismatch’ zorgen.

2. Handdruk

Het moment van de handdruk is het enige fysieke contactmoment en het is daarom belangrijk dat je hiermee het juiste signaal afgeeft. Ontwikkel dus een goede handdruk-techniek! Een te slappe hand kan overkomen alsof je niet geïnteresseerd bent, en een te stevige handdruk kan wat te arrogant lijken. Zoek hierin een balans en laat hiermee een goede indruk achter, of gebruik dit om de juiste toon te zetten aan het begin van een gesprek.

3. Oogcontact

Oogcontact is erg belangrijk. Uit onderzoek is gebleken dat het vermijden van oogcontact kan leiden tot een negatief gevoel bij de persoon die tegenover je zit (Burgoon, Coker & Coker, 1986, p. 513). Het maken van genoeg oogcontact laat zien dat je interesse hebt in de job, openstaat voor het beantwoorden van vragen en dat je zelfverzekerd bent over je skills.

4. Houding

Tijdens het gesprek is het ook belangrijk dat je een goede houding aanneemt. Zit rechtop en houd een open houding door bijvoorbeeld je benen recht te houden en je armen niet over elkaar te slaan. Mocht je last hebben van het wiebelende-voet-fenomeen, kruis dan je benen juist wel, maar dan bij de enkels. Hiermee zorg je ervoor dat je niet met je voeten gaat bewegen maar tegelijkertijd toch een open houding houdt. Het spiegelen van de ander zijn houding kan ook een handige manier zijn om rapport te maken en daarmee een comfortabele sfeer te creëren.

5. Volle aandacht

Laat zien dat je volle aandacht naar jouw gesprekspartner gaat. Dit kun je doen door tijdens het gesprek af en toe te knikken. Stel ook interessante vragen op het moment dat dit gepast is. Kijk uit met bijvoorbeeld het in het zicht leggen van je telefoon. Als je onbewust toch even naar je berichtjes kijkt, kan het lijken alsof je andere prioriteiten hebt op dat moment. Het beste is om je telefoon op stil te zetten en hem in je tas of zak te stoppen. Zo ben je er zeker van dat niemand zich ergert of wordt afgeleid.

6. Maak aantekeningen

Zoals al eerder genoemd, is het stellen van interessante vragen handig om geïnteresseerd over te komen, maar daarnaast kan het ook erg helpen om af en toe iets op te schrijven. Als men niets opschrijft, kan jouw gesprekspartner zich afvragen of je nu echt zo intelligent bent dat je alles onthoudt, of dat je eigenlijk niet zo geïnteresseerd bent in de job. Soms komen er geen passende momenten om iets op te schrijven, maar het feit dat er een notitieboek voor je neus ligt kan al dezelfde indruk wekken.

Referentie

BURGOON, J. K., COKER, D. A., & COKER, R. A. (1986). COMMUNICATIVE EFFECTS OF GAZE BEHAVIOR. Human Communication Research, 12(4), 495–524. https://doi.org/10.1111/j.1468-2958.1986.tb00089.x

Deel dit bericht

Meer berichten

 • 'Getting Digital Done' door een Content Marketeer Meet Jessica Hellinga, nu een klein jaar actief als Interim Content Marketeer. ...

  Lees verder
 • 'Getting Digital Done' door een Category Manager Meet Rogier van Herrikhuijzen, inmiddels is hij in zijn tweede opdracht bezig ...

  Lees verder
 • Rondje Amsterdam met Karin Wijsmuller Meet Karin Wijsmuller, actief bij bol.com als interim Online Marketing Professional. Na zo’n 15 ...

  Lees verder