Deze belangrijke stappen zijn onmisbaar voor de overgang naar Google Analytics 4

  • 31 01 2023
  • 8,6
  • Annemieke Leek

Dit jaar staat ons een van de grootste veranderingen op digitaal gebied te wachten: de overgang van Universal Analytics naar Google Analytics 4. Due date: 1 juli. Ben jij al goed voorbereid?

Verwacht een totaal andere werkwijze dan je gewend bent. Op het begin voelt het struinen door Google Analytics 4 wellicht alsof je twee linkerhanden hebt. Wel zo prettig dus als je tips krijgt voor je er mee aan de slag gaat. Wij interviewden daarom Folkert van Oorschot, Webanalist en GA4-specialist bij Digital Marketingbureau Traffic-Builders: wat is essentieel voor de implementatie van GA4, hoe verandert de overgang ons werk en waarom stapt Google überhaupt over op GA4?

Dit artikel in het kort

  • Universal Analytics (UA) kent veel meer standaard rapporten dan Google Analytics 4 (GA4). Als gebruiker is dit op het begin wennen.

  • Een belangrijk verschil is de manier waarop GA4 data verzameld. Het datamodel van GA4 is gebaseerd op events en event-parameters. Terwijl het datamodel bij UA user-based is.

  • Folkert raad aan om te starten met een meetplan: welke vragen over je website en websitebezoekers wil je kunnen beantwoorden met de inrichting van GA4?

  • Google Tag Manager (GTM) is voor GA4 een must. In Ga4 werkt alles op basis van events en in GTM zijn daar veel handige templates voor.

  • Onderaan dit artikel krijg je tips van Folkert met tutorials over GA4 en GTM. Voor beginners en gevorderden.

Wanneer je van start gaat met GA4, check dan even Folkert zijn LinkedIn. Daar deelt hij handige updates en tips. Hij merkt namelijk dat bedrijven vaak niet weten waar ze moeten beginnen, terwijl de basis snel gelegd kan worden. ‘Ik zag dat er redelijk wat paniek ontstond over de omslag. Met dat in mijn achterhoofd wilde ik graag mijn kennis over GA4 delen.’

GA4 specialist Folkert van Oorschot

Folkert van Oorschot implementeerde al bij diverse bedrijven Google Analytics 4. In het begin was deze tool ook voor hem een struggle, maar inmiddels weet hij feilloos de weg. ‘Anderhalf jaar geleden had ik nog geen idee hoe GA4 werkte. Er zijn bijvoorbeeld geen uitgebreide filters zoals we nu gewend zijn in UA. Nu zeg ik tegen iedereen: ga gewoon aan de slag met GA4, want het went vanzelf.’

De wijzigingen

Wat is het grootste verschil tussen de oude en de nieuwe Analytics?
Wanneer je GA4 opent zul je zien dat de interfaces van beide versies erg op elkaar lijken. Maar al snel genoeg zul je merken dat GA4 ongeveer zes standaard rapportages heeft terwijl UA er veel meer kent. Het verschil in aanbod is enorm. Dus heb je specifieke meetwensen, dan zul je die rapportages in GA4 handmatig moeten aanmaken. Gelukkig heeft GA4 een uitgebreide tool om customer reports te bouwen. Daarmee lijkt het er op dat GA4 meer vraagt van de gebruiker, maar aan de andere kant geeft het ook meer inzicht in het gedrag van de bezoeker.

Nog een belangrijk verschil is de manier waarop GA4 data verzameld. Alles draait om events en de bijbehorende event parameters. Deze kun je helemaal naar eigen wens inrichten. Dit datamodel geeft veel meer vrijheid dan het user-based datamodel van UA. Tegelijk maakt dit het ook moeilijker om data te vergelijken tussen beide systemen.

Een voorbeeld van events in GA4:
Op je website wil je het gebruik van interne links meten. Dit ziet GA4 als een event. Vervolgens wil je ook weten wat de specifieke url van de aangeklikte interne link is en op welke pagina de bezoeker op de link klikte. Deze twee details vallen onder de event-parameters.

Ook een niet te vergeten verschil is cross-device tracking. Mensen bezoeken je website via verschillende apparaten, en misschien ook nog met een app. Met GA4 kun je dit gedrag eindelijk in dezelfde omgeving koppelen en goed inzichtelijk maken.

Zie jij GA4 als een verbetering?
Wat ik prettig vind is dat GA4 meer vrijheid geeft in hoe je dingen wilt doormeten. Via Tag Manager kun je met event-parameters (een stuk of 25) alle informatie meesturen die je wilt. Van login status tot user-ID, aankoopwaarde en valuta. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het meesturen. Dat werkt heel goed. Ook voor het inrichten van e-commerce metingen kun je met GA4 heel snel aan de slag. Als je er eenmaal aan gewend bent, is het echt een fijne tool!

Implementatie

Wat zijn belangrijke stappen voor de overgang naar GA4?

Ik raad altijd aan om als eerste een sterk meetplan op te stellen. Begin bij de basis: welke vragen over onze website en websitebezoekers willen we kunnen beantwoorden met de inrichting van GA4? Dan kom je vanzelf tot een lijst met de juiste events en conversies.

Vergeet niet collega’s bij het meetplan te betrekken. Denk aan Social Marketeers en SEA-specialisten. Breng in kaart welke data zij nodig hebben. Noteer vervolgens op welke mediakanalen je bedrijf allemaal actief is, zoals Instagram en LinkedIn. Heb je eenmaal een volledig beeld van wie binnen je organisatie welke data nodig heeft, dan kun je deze data gaan verzamelen. Biedt GA4 je niet voldoende qua rapportages? Dan kun je inspelen op de ontbrekende rapporten in GA4 door ze zelf aan te maken in explorations.

Overigens is dit ook hét moment om de bezem door je data te halen. Laat niet-relevante conversies en events niet staan omdat je het altijd zo hebt gedaan, maar verwijder dit. Kun je daarna verder met een schone lei!

Een andere must is Google Tag Manager (GTM). Waar je met UA nog wel onder GTM uit kon, is dat bij GA4 een lastige. (hier verderop in dit artikel meer over).

Zo zijn er nog meer belangrijke stappen die je goed kunt nagaan met de GA4 migratietool. Deze leidt je door de verschillende benodigde stappen waaronder het toepassen van filters, retentieperiode, etc. Ook een belangrijke: markeer binnenkomende gebeurtenissen als conversie.

Zijn bedrijven nu nog op tijd met de implementatie van GA4?
Als je er bewust van bent dat je op 1 juli over moet naar GA4 dan komt het goed. Want met enige basiskennis kun je zelf al een en ander instellen. Hoeveel tijd het overgangsproces uiteindelijk in beslag neemt, hangt af van hoe groot de setup van je huidige Google Analytics is. Heb je nu allerlei verschillende funnels en rapportages die je allemaal in GA4 wil hebben, dan zou ik snel beginnen! Wil je alleen je website basaal doormeten en wat conversies in kaart brengen, dan valt het mee.

Wel geldt: hoe eerder hoe beter. Het is handig om je oude versie zo lang mogelijk naast je nieuwe versie te laten lopen zodat je kunt vergelijken en optimaliseren. In deze periode ontdek je wat nog ontbreekt in je nieuwe versie en welke metingen nog niet goed lopen. Het fijne is dat dit je de ruimte geeft om je datametingen voor 1 juli op orde te hebben.

Implementeren van GA4:
‘Hoe eerder hoe beter. Het is handig om je oude versie (UA) zo lang mogelijk naast je nieuwe versie (GA4) te laten lopen zodat je kunt vergelijken en optimaliseren.’

Google Tag Manager

Waarom kom je bij GA4 niet uit onder Google Tag Manager?

In GA4 werkt alles op basis van events en in Google Tag Manager heb je daar handige templates voor. In die templates kun je alle data-opties gelijk aan en uitvinken. Dus event-parameters kun je met GTM eenvoudig vanaf je website naar GA4 meesturen zonder dat je er een developer voor nodig hebt.

Ook handig is dat je met GTM kunt testen zonder het live te zetten. Dus je weet exact of metingen goed werken. Veel partijen hebben geen testomgeving, wat het lastig maakt om het zonder GTM in te regelen. Al met al is het daarom handig als je enige kennis hebt over GTM. Gelukkig zijn er genoeg goede tutorials over GA4 en GTM, die geef ik je straks!

Hoe verandert het werk van Digital Professionals die GA4 niet implementeren, maar er wel mee werken?

Waarschijnlijk lopen zij tegen het punt aan dat ze nu van veel standaard datarapporten gebruik maken die er in GA4 niet meer zijn. Dus bij het opzetten van een meetplan moet je hier rekening mee houden.

Verder is het voor deze groep ook nuttig om te leren omgaan met de tool die customer reports bouwt. Zo kun je te allen tijde je eigen rapport bouwen als je met de standaard rapporten geen antwoord op je vragen krijgt.

Je komt bij customer reports door in GA4 in de navigatie aan de linkerzijde naar Explore > Explorations te gaan.

Waarom denk je dat Google de switch naar GA4 doorvoert?

Ik heb een vermoeden, maar of hij klopt? Ik denk dat Google met GA4 meer aanstuurt op een soort basis analysehub. Je kunt hier je data verzamelen en bundelen vanuit verschillende websites en wat basale analyses doen. Wil je meer de diepte in, dan moet je gebruik gaan maken van Looker Studio en BigQuery, Dit zijn externe analysetools die je kunt koppelen aan GA4. Deze koppelingen waren eerst betaald maar zijn nu gratis. Dit duidt erop dat Google graag wil dat je deze tools gaat gebruiken.

Dan nu de handige tutorials, welke tips heb je voor ons?
Voor wie begint met Google Analytics zijn deze twee tutorials handig:

Ook deze kanalen zijn super waardevol:

En voor de meer gevorderden in GA4 is de blog van Simo Ahava ontzettend interessant!

Nog een laatste vraag: wat gebeurt er als je niets doet?
Dan verzamel je vanaf 1 juli geen data meer in UA. Je hebt nog wel toegang, maar ziet geen nieuwe data meer. Overigens blijft de oude data nog wel bewaard, maar voor hoe lang is niet bekend.

Deel dit bericht

Meer berichten