5 gouden tips van Digital Interim Professionals waarmee jouw bedrijf groeit

  • 27 07 2022
  • 5,8
  • Annemieke Leek

Je schakelt als organisatie niet zomaar een Digital Marketing Professional in voor een interim opdracht. Kennelijk ontbreekt er in je team een bepaalde expertise die je nodig hebt voor de verdere groei van je organisatie. Een Interim Professional heeft over het algemeen veel kennis over zijn vakgebied. Meestal eerst opgedaan tijdens een vast dienstverband en daarna bij verschillende opdrachtgevers. Dit levert veel waardevolle kennis en kunde en daarom stelden wij ze de vraag:

Wat is jouw gouden tip voor een organisatie om groei via (digital) marketing te realiseren?

Voor nu hebben we vijf waardevolle tips. Neem ze door, bespreek ze met je team en start met groeien!

TIP 1: zorg dat je klanten aan je bindt

‘Vanuit data kun je heel veel leren en de audiences nóg beter begrijpen’

Zorg dat een digital marketeer snel toegang krijgt tot de juiste data. Deze eerste tip is van Jessica. Zij is Interim Content Marketeer en heeft bij opticien Hans Anders de taak om nieuwe productgroepen op de juiste manier te communiceren naar de consument.

Wil je klanten aan je binden? Dan is het zaak om de juiste boodschap op het juiste moment te communiceren in je customer journey. Schakel je een Digital Interim Professional in om dit te bereiken dan dient diegene in de data te duiken. Wanneer haken bezoekers af? Wanneer gaan ze juist wel naar de volgende stap? Via welke zoektermen komen bezoekers organisch binnen op je website? Zo zijn er nog 100 vragen die een marketeer kan uitzoeken om er vervolgens mee aan de slag te gaan! Zorg daarom dat je alle beschikbare data paraat hebt zodra je interimmer start.

De voorwaarde is uiteraard dat die data beschikbaar is. Het gebrek aan deze data is precies wat CRM Campaign Manager Ferry tijdens zijn verscheidene interim opdrachten tegenkwam.

‘Veel bedrijven hebben niet genoeg inzicht in hoe klanten zich bewegen door de organisatie heen. De focus ligt vaak op traffic en leadgeneratie, terwijl je ook over een waardevol klantenbestand bezit’.

De tip van Ferry gaat daarom ook over klantenbinding in combinatie met inzicht in data. Focus niet uitsluitend de aandacht op nieuwe klanten, maar geef bestaande klanten ook aandacht. Aandacht door te kijken naar data over hoe zij zich online op jouw website gedragen. Vervolgens kun je in de customer journey op het juiste moment met een gericht aanbod of informatie komen. De gebruikservaring van je website voor je klant verbetert hierdoor en jij verhoogt de kans op een conversie.

TIP 2: verhoog de efficiëntie binnen je organisatie

Online Marketing Professional Karin ziet het veel bij B2B-organisaties: er mag meer nadruk liggen op een goede communicatie tussen de sales- en marketingafdeling.

De een kan niet zonder de ander en andersom. Vooral als beide afdelingen hun werk goed willen doen. Dit heeft mede te maken met de data. Er is kwantitatieve data en kwalitatieve data. Google Analytics en de Campaign Manager van LinkedIn of Facebook geven voornamelijk kwantitatieve data. Hoeveel mensen klikken op de ad? Hoeveel leads of sales komen er uit de campagne? Deze waardevolle inzichten kan de marketingprofessional goed gebruik voor het optimaliseren van de online aanwezigheid.

Echter, net zo belangrijk is de kwalitatieve data. Je kunt bijvoorbeeld als marketeer de ene na de andere mooie lead voor sales genereren, maar wat als de daadwerkelijke conversie uitblijft? Wellicht is er een mismatch tussen de verwachtingen die je advertenties scheppen en de fase waarin de lead zich bevindt. Met als resultaat dat je collega van sales er onnodig tijd en moeite aan kwijt is. Door sales en marketing bij elkaar te brengen en ervaringen uit te wisselen ontstaat er een gouden combinatie van kwantitatieve en kwalitatieve data. Een vereiste om als marketeer de best presterende campagnes neer te zetten.

TIP 3: investeer in een sterk team

Ten tijde van een krappe arbeidsmarkt is de tip van Product Owner Iris uiterst belangrijk: investeer in én behoud de juiste mensen. Hoe? Uiteraard met een goed salaris, maar er is meer wat je werknemer of digital interimmer motiveert. Vaak heeft dit te maken met het vertrouwen krijgen van je leidinggevende dat je kennis van zaken hebt in je expertisegebied en goede ontwikkelingsmogelijkheden.
Dit geldt voor zowel personeel in dienstverband als voor een freelancer. Bedenk dat een digital interimmer niet zomaar de stap naar een freelance bestaan neemt. Vaak zitten daar redenen achter als meer autonomie willen en zoveel mogelijk ervaring opdoen via een diversiteit aan opdrachten. Bovenal wil een interimmer zich blijven ontwikkelen. Dus werkt er een waardevolle interimmer die je bedrijf helpt groeien? Zorg dat je die genoeg uitdaging en perspectief biedt zodat hij of zij nog lang niet uitgekeken is op je organisatie.’

TIP 4 : kijk naar de indirecte winsten zoals gebruikservaring

Een zeer terechte tip van Visual Designer Luciën: richt je als bedrijf niet alleen op de conversie en de uiteindelijke sale, maar doorzie ook de indirecte winsten die goede marketing oplevert.
Met zijn tip zegt hij indirect dat niet alle werkzaamheden van een marketeer direct leiden tot een conversie op de korte termijn. Soms zijn de werkzaamheden nodig om andere belangrijke aspecten te optimaliseren.

Uiteraard is sales belangrijk, omdat er aan het einde van de rit meer geld het laatje in moet komen dan dat er uit gaat. Vergeet daarbij echter niet de indirecte winst van bijvoorbeeld een grafisch gezien goed ontworpen customer journey. Bedenk dat een goede gebruikerservaring voor je websitebezoek belangrijk is om tot de uiteindelijke sale over te gaan én om op een later moment terug te keren. Beoordeel je marketeers daarom niet alleen op de korte termijn resultaten, maar kijk ook naar de lange termijn en hun bijdrage aan het gehele klantproces.

TIP 5: stel de klant centraal!

‘Klantbelang voor eigenbelang’, is de tip van CRM Campaign Manager Ferry. Wil je namelijk voor de klant het verschil maken stuur dan op wat voor diegene belangrijk is. Niet op datgene wat voor jou als organisatie belangrijk is.

Te vaak komt Ferry nog tegen dat iedere afdeling binnen een bedrijf zijn eigen product of project wil promoten en er uiteindelijk een nietszeggende nieuwsbrief verstuurd wordt. De open rate valt tegen en het knopje naar de delete button is door de ontvanger snel gevonden in zo’n situatie.

Het helpt daarnaast ook niet dat er tegenwoordig een onnoemelijk hoeveelheid content op internet te vinden is. Een mooie quote van internetondernemer Mitch Kapor over deze overkill luidt als volgt:

‘Getting information off the Internet is like taking a drink from a fire hydrant.’

Zorg daarom dat je je onderscheidt! Dit betekent vooral: werk vraag-gestuurd en niet aanbod-gestuurd. Dus onderzoek aan welke informatie je doelgroep behoefte heeft. Laat hierbij het idee los dat je de boodschap wilt communiceren die alleen voor jouw organisatie belangrijk is.

Hoe kom je achter de behoefte van klant? Door je doelgroep beter te leren kennen. Bel zelf een handjevol klanten op en vraag onder andere welke informatie zij handig vinden voor het maken van een keuze over jouw product of dienst. Haal ook het net op bij je salesteam of je klantenservice. Zij spreken klanten dagelijks en zitten hoogstwaarschijnlijk boordevol tips.

De gouden tip voor jouw organisatie ontdekt?

Als je meer over een bepaalde tip wilt weten of als je benieuwd bent naar welke interim digital professional bij jouw organisatie past, horen we het graag. Of wie weet ben je zelf klaar voor de stap naar interim werk. Wat het ook is, laat het ons vooral weten. Neem vrijblijvend contact met ons op via:

rickvanravenzwaaij@networklink.nl

Deel dit bericht

Meer berichten